Vertellingen voor twee generaties

Verwondering ontstaat uit de tegenstelling tussen het gewone en het ongewone  

                                                                                                                                   Cornelis Verhoeven, filosoof

We leven in een steeds veranderende wereld, waar steeds meer culturen met elkaar in aanraking komen. Soms begrijpen we niet meer van wat er om ons heen gebeurd.

Om de eigen koers daarin te bepalen is met hoofd en hart  leren nadenken over de vragen van het leven heel belangrijk. En dat kan echt al op jonge leeftijd ontdekken wij iedere keer weer!

Bij De Verwondering zijn we op creatieve wijze met levensvragen bezig aan de hand van Bijbelverhalen. Bijbelverhalen zijn oerverhalen. Voor de een geloofsverhalen, voor de ander cultureel erfgoed. Voor beide opvattingen is ruimte en respect.

We starten met het vertellen van een verhaal. Tijdens het vertellen maken we gebruik van eenvoudig beeldmateriaal en vertellen op een rustige, meditatieve manier.

Bij deze vertellingen  doen we dat met verschillende generaties samen. Ouder/kind, grootouder/kind, oppasmoeder/kind etc.: Levenservaring van de oudere generatie ontmoet daarin de verwondering van de jongere generatie.whatsapp-image-2016-11-15-at-2-22-29-pm

Na het verhaal is er een verwonderingsgesprek, waarin jong en oud zich verwonderen aan de hand van een aantal vragen. En je verwonderen is een kracht die kinderen veel sterker bezitten dan volwassenen! Maar de diepte van het verhaal kan door de levenservaring van de volwassenen naar boven komen.

Daarna is er gelegenheid om hierover individueel creatief bezig te zijn, zowel oud als jong.

Tot slot vieren we met elkaar ons samenzijn doordat de jongere aan de oudere over en weer aan elkaar vertellen wat zij hebben gemaakt. Waarin respect voor ieders eigen beleving voorop staat.

In de kring vragen beantwoorden of vertellen over wat je hebt gemaakt hoeft niet. Alleen als je het leuk vindt om dat te doen.

Zo raken we vertrouwd met de verhalen uit de joods/christelijke traditie, die de wortels zijn van onze samenleving en het cultureel erfgoed dat daaruit voortgekomen is. Maar vooral vinden we al vragend en zoekend vingerwijzingen voor ons leven.

 

 

 

 

 

Maximale groepsgrootte: 15 deelnemers, per volwassene max 3 kinderen

Wanneer: In overleg, op aanvraag

Tijd: In overleg, op aanvraag

Leeftijdtijdscategorie: vanaf 4 jaar

Kosten: Wat het je waard is! Richtbedrag is 5 euro per deelnemer.
Wij maken onkosten: huur, koffie/thee, materialen, werkuren.

Verhaal: In overleg. Er is een ruim aanbod aan verhalen beschikbaar

Begeleiding: Alle vertellers die voor ons vertellen zijn getrainde gecertificeerde vertellers.