Maandelijks zijn er op dinsdagavond open vertelavonden voor volwassen, die we ‘Op Verhaal Komen’ hebben genoemd. Hieronder de ervaringen van een tweetal deelnemers van 18 oktober jl.

Op dinsdag 15 november is er weer een bijeenkomst. Aanvang 19:15 uur, Einde 21:30 uur

Graag opgave via de mail:  

Kosten € 5, p.p.

VAN HARTE WELKOM!

“Huis van Verhalen”      opverhaal-komen-1

Hoera, het nieuwe naambordje hangt er! De verhalenvertellers van Pioniersplek de Verwondering zijn er blij mee. Voor de mensen van de Grote Kerk is het nog wel even wennen dat hun Pleinhuis nu omgedoopt is. Maar was Het Pleinhuis eigenlijk niet altijd al een huis vol verhalen? Ik hoorde dat de ruimte in het verre verleden gebruikt werd als catechisatie lokaal en hoe vele jaren werden er niet de vele duizenden boeken voor de jaarlijkse Pleinmarkt in verzameld. Nu worden er de Bijbelse verhalen op een heel bijzondere wijze verteld. Nieuwsgierig geworden door de verhalen over Godly Play en de artikelen over De Verwondering schreef ik me in voor een vertelavond voor volwassenen.

Afgelopen donderdag was het zover, eerlijk gezegd vond  ik het best spannend want ik begreep dat er behalve het luisteren naar de verhalen ook een stukje eigen inbreng en creativiteit van je verwacht werd. Toen ik eenmaal binnen was viel die spanning snel van me af. Cora Kispijn en Hemera de Roo stelden ons, de 9 luisteraars, op ons gemak. Eén ding maakten ze ons heel duidelijk, wij waren er die avond alleen voor onszelf. Ieder van ons zou zeker zijn eigen emoties en associaties met het verhaal hebben dat we gingen horen. Wilde je daar later wat over vertellen of laten zien door bijv. een tekening of iets anders creatiefs dan was dat prima, maar dat hoefde beslist niet. En zo ging dat ook.

Wel bijzonder dat er juist deze avond géén Bijbel verhaal werd verteld, maar een verhaal van een Joodse Rabbi over gelijkenissen.  Ik was verrast door de eenvoudige wijze waarmee Cora ons het verhaal van “De Bron” vertelde. En de simpele middelen waarmee ze de vertelling ondersteunde. Later realiseerde ik me dat mijn aandacht niet één keer afgedwaald was, wat best bijzonder is. De vertelling toonde mij als het ware een spiegel naar mijn eigen manier van leven en geloven en dat raakte mij. En mij niet alleen, dat bleek wel toen we elkaar later in de kring vertelden wat we er op dat moment over kwijt wilden. Ieder zijn eigen verhaal!

Het Huis der Verhalen, ik zou geen betere naam weten voor ons oude Pleinhuis en ik kan een bezoek eraan van harte aanbevelen. Het was voor mij een waardevolle belevenis en ik kom graag nog eens luisteren.

Joke van der Molen